Supertrots zijn wij op deze prestatie!

Kaasboerderij de Vierhuizen wint Boerenkaas Cum Laude 2013 in de categorie ‘Kaas met een verhaal’

cumlaude2

De Boerenkaas Cum Laude verkiezing is de nationale kaaskeuring, waaraan dit jaar zo’n 80 boeren deelnamen in diverse categorieen. Op www.boerenkaas.nl kunt u meer lezen over deze verkiezing.

Helemaal onderaan deze pagina staat het persbericht met daarin een beschrijving van de bevindingen van de jury over onze kaas en ons ‘verhaal’.

Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, alias de ‘Eetschrijver’ was een van de juryleden en op zijn blog schrijft hij ook over onze kaas.

 

-Persbericht-

De Wilde Weide kaas van de familie Van Leeuwen van Kaasboerderij De Vierhuizen (Zoeterwoude) is verkozen tot de aller-lekkerste ‘Kaas met een verhaal’ van 2013. Deze biologische Boerenkaas kreeg van de jury van smaakdeskundigen maar liefst een 9,8. De jury vond dit echt een prachtige kaas, super zuivel, lekker zoetig, met een frisse smaak en een goede geur, echt vakmanschap. En ook nog eens met een kloppend verhaal. Geen overdreven marketinggedoe met copywriters, gewoon een puur en eerlijk verhaal, echt uit het leven van de familie op de kaasboerderij.

Bij de verkiezing van de lekkerste ‘Kaas met een verhaal’ gaat het niet alleen om de smaak van de kaas, maar om de combinatie van de smaak met de totale presentatie en het verhaal van de boer(-in). Alle inzendingen in deze categorie gingen vergezeld van een beschrijving van de bereider over de bijzondere kenmerken van de kaas. In tegenstelling tot alle andere categorieen in de Cum Laude verkiezing werden deze kazen dus niet ‘blind’ geproefd; het concept is immers mede bepalend voor de score. Tijdens een uitgebreide proeverij op 12 maart door smaakdeskundigen kwam de Wilde Weide kaas van Kaasboerderij De Vierhuizen als absolute winnaar uit de bus.

 

Kaasboerderij De Vierhuizen van de familie Van Leeuwen uit Zoeterwoude is sinds oktober 2011 een van de 3 boerderijen waar de Wilde Weide kaas gemaakt wordt. Het is een biologisch en kleinschalig familiebedrijf. Theo en Lidia zijn al vele jaren werkzaam op de boerderij, zoon Freek sinds enkele jaren. Natuurbeheer is een belangrijk aspect van Kaasboerderij De Vierhuizen. Ze scoren bijna altijd hoog bij de landelijke verkiezingen, maar het is al heel lang geleden dat ze echt op het podium stonden. Hoewel Lidia de afgelopen 10 jaar natuurlijk wel haar sporen op het podium heeft nagelaten om van alles en nog wat te regelen: 10 jaar lang organiseerde zij de landelijke verkiezing van de lekkerste boerenkaas en overige zuivelproducten van de boerderij.