WILDE WEIDE KAAS

 

Wilde Weide kaas is een bijzonder streekproduct uit het Groene Hart. Weide Kaas staat voor:

  • Gegarandeerde herkomst uit het Groene Hart
  • Biologische productie
  • Ambachtelijk, dus rauwmelks (geen verhitting van de melk boven de 40 °C)
  • Uitmuntende smaak
  • Aandacht voor natuur en landschap bij de productie

 

Historie

Wilde Weide Kaas is als merk ontstaan in de jaren ’90 als de biologische variant van de “Veenweidekaas”. Tot oktober 2011 produceerden wij op onze boerderij “Veenweidekaas”, aangezien we toen nog niet biologisch gecertificeerd waren.

Veenweidekaas heeft een bijzondere geschiedenis. Begin jaren ’90 was het een van de (zo niet het) eerste (nieuwe) streekproducten van Nederland. Zo’n 20 bedrijven uit het Groene Hart zijn in 1991 bij elkaar gaan zitten om te onderzoeken of er mogelijkheden zouden zijn om een streekkaas in de markt te zetten naar het voorbeeld van de Italiaanse Parmezaanse kaas. Tijdens een studiereis naar de Franse Jura leerden de deelnemers veel over het opstellen van een reglement naar het goede voorbeeld van de Franse AOC (Appelation d’Origine Controlee). Er werd een mooi etiket ontwikkeld met daarop de symboliek van het Veenweidegebied, te weten de grutto, de gele lis, de slootjes en groene weiden.

Uiteindelijk is in 1994 een cooperatie opgericht door 10 bedrijven. Op 7 september 1994 werd de Veenweidekaas ten doop gehouden en werden de eerste streekkazen naar de winkels gezonden. Lidia was vanaf dat moment de contactpersoon voor de afnemers, verzorgde de logistiek en de financien. Theo deed samen met enkele van de andere ondernemers de verkoop/marketing. In 1999 werd de coöperatie opgeheven. Helaas, maar het bleek een te kostbare en te inspannende onderneming. Hierna is De Vierhuizen als enige Veenweidekaas blijven produceren. De afnemers werden vanaf toen rechtstreeks beleverd vanuit Zoeterwoude.

Enkele leden van de coöperatie waren al eerder overgestapt op biologische productie. Om geen verwarring te krijgen in de betekenis van het merk “Veenweidekaas”, is een nieuw merk ontwikkeld: Wilde Weide Kaas, met als belangrijkste verschil dus het feit dat Wilde Weide Kaas biologisch is en Veenweidekaas niet.

Met de overstap naar biologische productie is in goed overleg met de andere twee producenten besloten dat Boerderij de Vierhuizen ook Wilde Weide Kaas gaat produceren. Op 9 september 2014 werd de allerlaatste Veenweidekaas, in aanwezigheid van de oud-leden van de cooperatie, aangesneden – bijna exact 20 jaar na de presentatie van de eerste Veenweidekaas. Deze laatste Veenweidekaas was nog gemaakt vóór 1 oktober 2011, toen wij het keurmerk biologisch kregen.

Inmiddels is 1 van de 3 producenten, de familie Van Gaalen van kaasboerderij Noorderlicht uit Noordeloos, overgestapt naar biologisch-dynamische productie, waardoor er ook een BD-variant van de Wilde Weide kaas is ontstaan. Daarnaast is er nadien nog een vierde producent bijgekomen.


 

Bedrijven waar Wilde Weide Kaas gemaakt wordt. Het is te koop in de meeste Landwinkels, verschillende kaasspeciaalzaken, en uiteraard in onze huiswinkel. Als u meer wilt weten over de kaas en/of verkoopprijzen, neem dan svp contact met ons op.