Erfbeplanting

Boerderij de Vierhuizen presenteert zich als ‘natuurboerderij’. Daar hoort, naast de graslanden, ook het boerenerf bij. Op onze 2 boerenerven (Geerweg 5 en Ondermeerweg 10) hebben we diverse maatregelen ter verfraaiing en verbetering van natuur en landschap genomen, zoals een paddenpoel, een takkenril, en hoogstamboomgaarden. In 2013 hebben we bovendien een grote nieuwe tuin aangelegd met veel ruimte voor natuur: de Wilde Weide tuin.

Paddenpoel

Amfibieen, zoals kikkers en padden houden van stilstaand water en beschutting. Voor dat doel hebben we op ons bedrijf enige jaren geleden een ‘paddenpoel’ gegraven: een rustig en waterig plekje waar amfibieen de ruimte krijgen. Te oordelen naar het geluid dat ze op een mooie lenteavond maken, zijn ze daar erg blij mee!

.

.

Takkenril

Het doel van een takkenril is tweeledig: enerzijds het eenvoudig verwerken van snoeiafval, en anderzijds het bieden van beschutting aan allerlei kleine dieren zoals zangvogels, egels en muizen. Het dode hout is bovendien een belangrijke voedselbron voor allerlei insecten. De takkenril is aangelegd door vrijwilligers.

.

.

De takkenril in aanleg (november 2010).

Hoogstamboomgaard

Op De Vierhuizen is een oude hoogstamfruitboomgaard aanwezig, met diverse appel-, peren- en pruimenbomen. Op de Deliane Hoeve is in 2010 een nieuwe hoogstamboomgaard aangeplant. Hoogstamfruitbomen horen bij het Hollandse boerenlandschap, en het fruit zelf is nuttig voor allerlei vogels en insecten.

.

.

De boomgaard op De Vierhuizen, met een bloeiende appelboom.

.

.

De nieuwe boomgaard op de Deliane Hoeve.